fredag 26 februari 2010


Vintern tar aldrig slut.

Den här bilden var publicerad i SVD 3 jan 2010. Det har snöat flera decimeter sen dess. I dag den 22 feb. var det 19 grader kallt i morse och snön går över knäna. Snövallarna är meterhöga längs trappuppgången.

Hur är det inne då? Jag har sått tomatfrö. På fönsterbrädorna blommar mina gamla orkideer dom sviker aldrig. Några julstjärnor håller ännu stånd men det är lika upphetsande som snö i april. För att få lite vårkänning köpte jag 2 primula en rosa och en vinröd och satte bland pelargonskotten.

tisdag 23 februari 2010


Sommardrömmar
Jag hittade en påse blåbär i frysen. Dom hade vi plockat i somras på vårt blåbärsställe. Det ligger vid en liten tjärn med näckrosor.Runt omkring är det myrmark där det växer enstaka hjortron och tranbär. Längs bergsidorna växer dom största båbären.En gång gick jag ner mig i myren ända till låren så Jerry fick dra upp mig Suget jag kände finns fortfarande kvar i mitt medvetande.Men det är inte lätt att ta sig dit. Man får gå genom tät smågranskog, passera ett grävlingslya och hoppas att han inte är hemma. Sen är det uppför,i högt gräs där fästingarna sitter och lurar. Ja dom bären är plockade med livet som insats.
Blåbären kokade jag dricka av. Dricka skall ej spädas.

4 kkp blåbär
3 liter vatten
0,5 msk hela nejlikor
0,5 msk ätticksprit

Koka upp och låt stå i 2 dygn.

Sila sen ifrån bären. Mät upp saften och tillsätt 2 kkp socker per liter koka upp. Häll upp på fina flaskor. Servera drickan kall, i båa glas, eller varm som glögg.

torsdag 18 februari 2010


Kring fågelbordet

När man tittar ut i trädgården är snötäcket upptrampat kors och tvärs. Det är spår av rådjur,vildkaniner, katter och fåglar alla leder fram till fågelbordet.
Kring fågelbordet kretsar talgoxar,blåmesar,pilfinkar,siskor,gulsparvar, koltrastar,skator, och grönfinkar.Dom pickar, pick,pick,spott vart tredje frö hammnar på marken där plockar andra fåglar plockar upp dem som koltrastar, sparvar och finkar.
Två stjärtmesar var här förra veckan. Det var första gången dom var här.
Björktrastarna kom i flock och satte i sig rönbären hängande upp och ner i dom tunna kvistarna som knappt bar dom.
Sen kom sidensvansarna körande i full fart som motor cykelbanditos med sin svarta mask kring ögonen och tvärbromsade framför rönnbären. Dom är inte stilla länge. Måste göra en sväng mellan ätandet och berusade av rönnbären körde en in i fönstret och så pang var han död.
Domherrarna har kommit ner från skogen och landat i körsbärsträdet och gör sen turer ner till fågelbordet. Deras röda,svarta och gråa färger är så vackert mot den vita snön och den rosa färgade vinterhimlen.
En natt vaknade jag av ett konstigt ljud som jag inte kunde förstå vad det var. Då kom Jerry upp och sa hör du ugglan.Ja det var det oo- oo- oo- hooo lät det, men vi såg aldrig ugglan i mörkret.

måndag 15 februari 2010


Barbro Wahlström Kristinas trädgård


Vinterträdgård

Snön ligger som ett vitt duntäcke över blommor och gräs, enstaka kvistar sticker upp. Dom stora buskarna har lagt sig raklånga under snön. Så här mycket snö har det inte varit på mannaminne.
Inget att göra ute, skotta snö förstås.
Men det är dags att ta hand om pelargonerna, som står i källarfönsterna. Dom trivs inte så bra nu när vi fått bergsvärme. Det är för varmt. Långa och skrangliga. Några har dött antagligen ruttnat. Jag trodde att dom behövde vatten i värmen. Dom som var kvar klippte jag ner, så får vi se om dom skjuter nya skott .Några avklippta skott planterade jag och satte i köksfönstret, för att ha koll på.
Förra året sådde jag körsbärstomater från frö av köpe tomat. Det blev 4 stora plantor. Jag hade tomater ända till december. För jag tog in alla som inte hade mognat och lade i källaren. Dom allra grönaste kokade jag in.
Jag säger varje år att jag inte ska så något. Blommor ikuvös säger min syster, för det är så svårt att skola om dom, vill gärna bli som sytrådar.
Än så länge är det lugnt. Tills jag kommer till fröaffären. Fröpåsar i långa rader. Vad det finns. Långa och korta morötter, gula ,vita och randiga rödbetor ,stora blommor som har blivit mini och små som blivit stora. Violer och stockrosor finns i svarta färger. Förändring, förändring människan är aldrig nöjd.
Jag behöver inte köpa miniblommor det blir dom ändå. Sätter jag en liten blomma i framkant kan man ge sig på att den ränner iväg och skymmer blommorna bakom. Men jag är inte där än.
Nu skall jag ta ett glas svartvinbärssaft (sommar på flaska) och en morotskaka. Nu ringer det på dörren. Det var Moffa med snöskyffeln på axeln, han har skottat trappen och hela garageinfarten. Jag har nämligen inte hunnit ut än .Han ser törstig ut Så sätter vi oss i skymningen och dricker svartvinbärssaft med morotskaka av helt vanliga långa oranga morötter.