söndag 12 augusti 2012

(Låt) Tusen trädgårdar (blomma)

När Månängens koloniområde skulle tas bort, för nya vägar och affärer skulle byggas, anlades ett nytt område i södra Pershagen 1998, som fick heta Solängen.6o tomter på ca.500 kv.Ett hus på 25 kv fick byggas, plus en friggebod. I helgen var det öppet hus.Solen sken på de små trädgårdarna och dess ägare som älskade att få få visa runt i sina välansade trädgårdar
Det första trädgården var det en kvinna som gillade träd. Hon hade tagit med sig 2 valnötsträd hemifrån Ungern,flera vindruvssorter och ett persikoträd. Hennes man hade säkert grävt ner 5 billass med hästdynga, men det försvann snappt i den leriga jorden, sa han
Den andra trädgården ägdes av en äldre kvinna från Ryssland. Hon skulle sluta odla grönsaker och ha bara blommor istället, särskilt pioner.
I nästa var det en man som visade upp sin damm med en stentrappa som var gjuten i Älvdalen av Älvdalspofyr. Han kom själv därifrån. I en annan trädgård hade en yngre kvinna ett 8 kantigt lusthus med spetsgardiner.
Femte trädgården slingrade en stenlagd stig upp mot huset, här var också en damm, en sandrabatt många blommer i rosa och lila, små rum med sittplatser för olika sollägen. Längst in hade mannen gjort en stenugn där dom kunde baka tunnbröd och pizza. Dom kom från norrland.
Sjätte trädgården hade mycket blommor i gult rosa och vitt, det riktigt lyste om den.
Nu började vi bli trötta, men en ung kvinna ville så gärna visa sin trädgård. Jag förstår det, längst bort iträdgården fanns ett mini orangeri helt underbart. Det var 2 små bodar som var hopbyggda med gamla vackra fönsterglas. Där inne fanns det plats för 4 stolar och ett bord. I taket växte vindruvor och ifönstren pelargoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar