onsdag 23 november 2011

Vad är väl en bal på slottet mot en lunch hos Paul Svensson



Monica ringde och sa att hon hade vunnit en fototävling. Första pris var en lunch för två hos stjärnkocken Paul Svensson. Vill du följa med sa hon. Jaa va roligt svarade jag.




Här sitter vi nu, framför det vackra upp upplägget. Rotfrukter med kycklig i gryta,se meny. Sen var det kaffe med mormors rulltårta, allt serverat av Paul S. som dröjde sig kvar hos oss så att vi verkligen fick rå om honom och diskutera mat.





3 timmar senare, solen har dalat och vi är väldigt nöjda och en upplevelse rikare. Paul sa att det här var i verkligheten och inte på TV. Det kändes som vi satt i en bubbla, som vi inte ville lämna.


Men klockan blev "tolv" och utanför står "pumpan" redo att föra oss hem. Men skorna har vi på oss. Vi vill inte riskera att få en prins efter oss.

fredag 7 oktober 2011

Gula kantareller


Foto Jerry.

Så här ser det ut där gula kantareller växer. Det skall vara snårigt så man knappt kommer igenom, lite blandskog och halvvägs upp för en bergssida. Men då lyser det plötsligt gult där och där. Det gäller att hålla ögonen öppna för dom är kamouflerade bland de gula björkbladen. Snart är hinken full.

söndag 18 september 2011

Gul trumpetsvamp


I dag var det den första höstdagen. Luften var klar och hög, himlen blå, i inlandet hade det varit frost. På vårat svampställe hade gul trumpetsvamp precis kommit upp, det var bara att fylla korgarna.


Det blev mycket. Man ångrar sig när man kommer hem och har 3 timmars rensning kvar att göra, pluss förvällning av svampen.

söndag 11 september 2011

Blomman för dagen eller utgående datum











I dag skall jag fota Blomman för dagen som från en spiral,slår ut i full blom, för att sen väckla ihop sig och vissna.
Den slår ut så tidigt på morgonen, så därför har jag tagit in den och satt i en vas.
Fotar blomman.
Kokar kaffe äter frukost läser tidning.
Fotar blomman.
Måste göra något av philadelfiaosten, eftersom datumet går ut idag. Gör en chees cake
Fotar.
Hittar en ost kant och kantareller i frysen sen förra året. Eftersom ugnen är varm gör jag en Kantarellpaj.
Fotar.
Marja kommer in med en påse gula tomater. Jag äter paj och tomater.
Fotar.
Får se att hammocktaket är så smutsigt.Lägger ut den på gräsmattan och skurar med klorin Den blir så fin. Lägger sen in den för vinterförvaring.
Det händer inte så mycket med blomman nu när den är utslagen.
Lägger i en vittvätt i maskin.
Kollar om det har hänt något med bloggarna jag följer. Särskilt Beas.
Måste ut med soporna, dom tömmer i morgon.
Fotar.
Ser på Gokväll, äter en kvällsmacka.
Fotar, nu börjar blomman vika ihop sig.
Ser på Babel
Innan jag går och lägger mig tar jag de sista bilderna på blomman som nu har vikt ihop sig helt.

torsdag 4 augusti 2011

Från blåbär till sylt



Vägen till vårt blåbärsställe går genom tät snårskog, där avverkade små björkar ligger kvar på backen, elstängsel, högt gräs, huggormar, fästingar och mygg. Men väl framme får man lön för mödan blåbärsriset dignade av bär . Det var bara att ösa hinken full. Jag blir som besatt, svetten rinner och ryggen värker, men jag fyller en hink till efter en kort kafferast.Sista krafterna åtgår till hemfärden då man också har blåbär att släpa på.


Nästa dag är det ränsning och bärkokning. Hälla upp på burkar, skriva ettiketter och fylla på källarförådet.


Jag är nöjd!

söndag 1 maj 2011

Rara påskliljor









När S. visade mig runt i sin trädgård, var där en påsklilja som såg ut som en korsning mellan ros och tulpan. Hon berättade att A. när han var 7 år, fick följa med sin pappa, sittande på pakethållaren, när han cyklade till trädgårdsmästaren. Där fick han se en underlig påsklilja. Han fick en lök av trädgårdsmästaren med sig hem, som han planterade utanför huset. 65 år senare fick S. se att det lyste gult som om dom hade slängt gula plastpåsar i ekbacken där A. hade bott. Huset var borta sedan länge men påskliljorna hade spridit sig på kullen.
Så en vacker vårdag tog vi spadar och hinkar, kaffe och kaka med oss och åkt dit och grävde upp några ruggar.Det var som förr i tiden när ungarna var små och S. och jag var ute och hittade blommor och buskar, det största vi grävde upp var en kastanj, den tog två dagar att baxa hem men den lever än och är jätte stor.
Nu växer dom vackra påskliljorna i min trädgård.

söndag 10 april 2011

Tulpaner





Tulpaner är vackra i alla stadier

onsdag 9 mars 2011

På fönsterbrädan



I år har jag verkligen försökt behärska mig. Efter ett besök på Plantagen kom jag hem med bara 3 fröpåsar, 2 basilika och 1 romersk sallad, 1 skott på en rosa fucsia och 3 daliaknölar, var jag skall sätta dom vet jag ej, men basilikan har redan kommit upp. Sen är det ju så att jag har en massa frön kvar från förra året så det blev en kruka med blomman för dagen också.
I källarfönstren har jag 13 pelargoner och 6 fucsior som jag klippt ner. Skotten har jag satt i små krukor med öppna plastpåsar omkring sig, de ser ut att ha rotat sig.

Dagsmeja


Änteligen. 4 grader varmt, snön smälter, solen glittrar i smältvattnet. Snödropparna har slagit ut vid husväggen. Ljuset är bländande, solen värmer, det är gott att leva.

Skrumpna vinteräpplen


Det ser ut att vara samma status på mina händer som på dom skrumpna vinteräpplena.

torsdag 17 februari 2011

Rosor


Åldrad skönhet.

Snötårtor



Det ät kallt och det är dagen efter det stora snöoväderet,snön är vit och lätt och ligger upplogat som vispgrädde på en tårta.

lördag 1 januari 2011

Nyårsafton från mitt fönster



Nyårsafton 2010 går solen upp bakom Jakops hus och lyser först på Solbritts skorsten sen når strålarna Johanssona hus. Klockan är omkring 9.



Det är 6 grader kallt, isblommorna har slagit ut i busskuren.



Skoggorna är långa.



Klockan 12 når solen knappt över höghusen.



Sen går solen ned bakom Nydala klockan 3 ca. och dom sista strålarna färgar höghusens fönster i guld.