måndag 15 november 2010

Olika trädgårdar 3







Jonas och Annette köpte ett hus på en sluttningstomt, där träd och buskar var uppväxta. Men det var inte vad Jonas hade tänkt sig. Han sågade ner granen som brukade vara klädd med julgransbelysning, sen alla andra träd och buskar. Det fanns också en slänt översållad med prästkragar.
Först grävde han upp och dränerade runt huset. Där var det så smalt, så det gick bara att gräva ut för hand. Sen fyllde han igen med sand och grus, hink för hink, inte ens en skottkärra fick rum.
Nästa år tog han dit en grävskopa som grävde bort halva tomten, som bestod av tung lera. En mur på baksidan och muren på framsidan och plattsättningen, blev också klart.
Tredje året i november vart alla murar och stenläggningar klara. Då hade han lagt ner all sin lediga tid och energi på att gräva ur och gjuta för murarna, räkna ut, hämtad sand och grus, sågat till och travat sten .Det måste ha rört sig om åtskilliga ton.
Det var inte bara Jonas som slet och svettades med stenarna, Annette och hennes pappa var också med ibland.
Nästa år skall altandäcket spikas och det skall bli grönt i terasserna. I den översta terassen har Annette redan planterat tulpanlökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar