fredag 19 november 2010

Fyra nyanser av grått.



Gråare än så här kan det inte bli.

måndag 15 november 2010

Olika trädgårdar 3







Jonas och Annette köpte ett hus på en sluttningstomt, där träd och buskar var uppväxta. Men det var inte vad Jonas hade tänkt sig. Han sågade ner granen som brukade vara klädd med julgransbelysning, sen alla andra träd och buskar. Det fanns också en slänt översållad med prästkragar.
Först grävde han upp och dränerade runt huset. Där var det så smalt, så det gick bara att gräva ut för hand. Sen fyllde han igen med sand och grus, hink för hink, inte ens en skottkärra fick rum.
Nästa år tog han dit en grävskopa som grävde bort halva tomten, som bestod av tung lera. En mur på baksidan och muren på framsidan och plattsättningen, blev också klart.
Tredje året i november vart alla murar och stenläggningar klara. Då hade han lagt ner all sin lediga tid och energi på att gräva ur och gjuta för murarna, räkna ut, hämtad sand och grus, sågat till och travat sten .Det måste ha rört sig om åtskilliga ton.
Det var inte bara Jonas som slet och svettades med stenarna, Annette och hennes pappa var också med ibland.
Nästa år skall altandäcket spikas och det skall bli grönt i terasserna. I den översta terassen har Annette redan planterat tulpanlökar.

Olika trädgårdar 2









Monicas trädgård är anlagd på en gammal lantgård. I entren möts man av krukor med hortensia, pelargoner och fuchsior. Rosor och buxbom i rabatten. På altanen en hylla med små plantor, hon driver upp alla blmmor själv, där blir det inga rangliga sytrådar utan allt är krafigt och välmående. Där är ochså medelhavsväxter, lagerblad lavendel och fikon. Nedanför altanen ett mullbärsträd och ett land med potatis och jordgubbar. Nedanför huset växer det vindruver längs en hög mur. Framför det gamla hönshuset i en murad grund finns ett kryddland 2 gånger 3 meter ca. På västra sida av ladugården har hon komposterat hästgössel i flera år och sen sått grönsaker på det. Vi fick en rödbeta i höstas den var så stor så först åt vi midag av den, av resten fick jag 2 burkar inlagda rödbetor! Landet är väl 5 gånger 10 meter ca. Längs hela väggen har hon tomater. Det senaste projektet är ett land norr om ladugården där hon skall ha tulpanlökar och stora växter.Runt det hela finns 4 hästar och 3 får och 4 katter men det är än annan historia.

Olika trädgårdar 1





På ett gammalt kolloniområde straxt ovanför en sjö har Ragnhild sin trädgård som hon delar med sin väninna. Ett område med uppväxsta häckar och träd. Hennes lott har ett litet gult hus på ca. 16 kv2, utan el och vatten, med dass en bit från tomten. Genom den vita grinden kommer man in i den lilla täppan som räcker till att odla potatis grönsaker och vinbärsbuskar och kryddor. Ett fruktträd, plommon tror jag det var. Stockrosor längs väggen och rosor och lavendel i rabatterna och i krukor finns pelargoner.Allt som man vill ha egenteligen och lagom stort för att orka med när man blir äldre.

lördag 13 november 2010

Några roliga fröställningar





Fröställningar från alpclematis,näva och flitiga lisa. Den senare klämmer man på, då exploderar den och krullar ihop sig så att fröna kommer ut.