onsdag 28 juli 2010

Fågelbad


En dag gjorde Bea och jag fågelbad av ett rabarberblad. Man lägger ut bladet på en sandhög och häller betong ovanpå. Efter 4 dagar har betongen brunnit ihop och blivit hård, sen är det bara att skrapa bort bladet.

onsdag 14 juli 2010

Blåklint




På vägen förbi Skillebyholm såg åkern ut som ett skimrande blått vatten. Vad var det? Vi var tvungna att stanna och fota. Det var en veteåker full av blåklint. Det är antroposoferna som odlar där. Jag tror att dom lägger i blåklintsfrön bara för det blir så vackert.

Skördetid



Sommar är nyupptagen potatis som man bara behöver skölja så lossnar skalet,kokas femton minuter och äts med smör till.Jordgubbar som plockas från landet.Det blev inte så mycket men i alla fall, vilken smak. Äts med knäckebröd och röd mjölk och socker ute på altan på kvällen. Där är det tjugofyra grader varmt! En av dom sällsynta nätter som meterologerna kallar tropiska.

fredag 9 juli 2010

Mera rosor



Jag har flera gammeldags rosor. Farmorsrosen har jag berättat om förut. En annan vit ros är lite rosa i knoppen innan den slår ut. Dom här blommar bara i två veckor ungefär men då är det överdådigt.
Den laxrosa rosen vet jag inte vad den heter. En gång när jag var hos Björn och Mitten fick jag en laxrosa rosenkvist med mig hem. Jag satte den i köket, nästa morgon möttes jag av en underbar doft. Sen dess har jag letat i planskolor efter den men inte hittat någon. Men så föll det sig att Jonas skulle gräva upp hela sin tomt för att dränera och göra stenmurar och då stod en laxrosa ros ivägen. Den hade Annette fått av sin pappa och mamma som bodde nästan grannar med Björn. Det måste vara en likadan tänkte jag eftersom det är hyresfastigheter dom bor i. Så hamnade den hos mig.Spänningen var stor när den första blomman kom.Det var samma ros och samma doft.

söndag 4 juli 2010

Padda


En dag satt det en padda utanför dörren. Det har inte funnits paddor här sen gamle Johan levde. Han hade ett ställe i en gammal uttorkad brunn där han förevisade paddorna för gatans ungar. Tyvär var den här paddan död.

lördag 3 juli 2010

Rosor


När Kristina Karlsson flyttade ville hon att jag skulle ta ett rotskott av hennes rosenbuske för att inte riskera att dom nya grannarna grävde bort den och den skulle försvinna från området. Nu växer den i min trädgård. Den är inte så stor och överdådig som hennes än, men lika vacker. Det är engammaldags ros som heter Rosa centifolia (hundrabladsrosen).

Jättegryta



Man behöver inte åka långt för att få se något unikt. Alldeles neranför Hanstastrands nya hyreshus finns en Jättegryta .
Den har bildats under istiden när det var ett vattenfall här. Vattnet kom uppifrån Brunnsäng ,tog tag i en sten som låg i en grop, snurrade den i tusetals år.Stenen urholkade berget till en gryta. Själva stenen vart alldeles rund av allt nötande. Så småningom tog vattnet slut och grytan blev synlig.

torsdag 1 juli 2010

Doftträdgården






Doften av schersmin , kaprifol och pion för mig tillbaks till min mormors trädgård. Där var det alltid sommar. Jordgubbar,svarta vinbär,hallon som blev till underbar saft. Till den var det hembakade skorpor som bara hon kunde baka, doppade i saft smällte dom imunnen.