torsdag 28 februari 2013

Vårtecken



När det är sol och takdropp då känner vi att det är dags att åka till Liljevalchs och se  Vårsalongen och äta på Blå Porten, fast i dag blev det BP först och VS sist. Det var inte många konstverk som berörde mig möjligen en katt gjord av videkissar eller en hund gjord av spetsgardin, Spets alltså.



I går var vi ner till Mälaren. Solen sken och det var 8 grader+. Det var fönvindar från norr. Isflaken flöt stilla i isrännan. När vi hade kämpat oss upp för backarna var vi alldeles svettiga, för mycket kläder alltså. Första gången i år som solen värmer.





söndag 10 februari 2013

Ut ur garderoben




Jag har samlat på mig så mycket textilier under årens lopp så nu måste jag ta ut dem ur garderoben ock visa upp dem.

Dopklänningen , en rosa för flickor och en blå för pojkar, har min mormor Doris sytt av sin brudslöja på 1920 talet. Den har använts av mer än 25 barn i fyra generationer efter mormor. Den har även lånats ut till hennes vänner i Länna.
 
 
Det här är mammas, Anna-Stina, brudklänning från 1942, när hon gifte sig i Almunge kyrka.
Klänningen har varit vit.
 
 Mattan är vävd av yllefilt som kom från Hallsta pappersbruk.När man gjorde papper lade man pappersmassan på filt för att vattnet skulle rinna igenom. När den vart sliten kunde man klippa  mattrasor och en del färgades. Det är mormor som har vävt mattan.
 

De här minkarna hade Asta Linder runt halsen som krage. Från 1940.