måndag 28 juni 2010

Rapsfält


De gula rapsfälten har gett färg åt det gula korset i svenska flaggan och den blå himmlen de fyra fälten. Trodde jag.... så är det inte!
Först var det Folkungaättens vapen i gult och blått, sen var det riksvapnet, blå botten med tre kronor i gult. Karl Knutsson Bonde satte ihop stora riksvapnet, blå sköld med ett gyllende kors och till sist på 1500 talet satte man samman dessa till en blå-gul korsflagga.
Rapsfälten blommar i alla fall på Svenska flaggans dag.

onsdag 23 juni 2010

Sov mitt barn



Sov mitt barn vid västerhav
Sommna från leken vid linden
Vita fjärilar gul kaprifol
Sakta nuddar jag kinden
Sov mitt barn vid västerhav
Dröm om vidsträkta stränder
Vita fjärilar gul kaprifol
Jag håller dina händer.

Brita af Geijerstam

tisdag 15 juni 2010

Solnedgång



Bakom "Karlssons" hus går solen ner veckan före midsommar.
Efter några timmar går den upp över Tomas hus.

Dagens vackraste



Farmorsrosen. Jag kallar den så därför att den växte på farmors tomt och inte bara där utan på nästan alla tomter i Hallstavik. Den fodrar inte så mycket jord och den sprider sig ohämmat i den magra Roslagsjorden. När farmors hus revs flyttades den hem till mina föräldrars tomt. När vi byggde vårt hus i Brunnsäng tog jag en bit rot och såhär stor är den nu.

söndag 13 juni 2010

Sniglar





Nu kommer sommarens marodörer. Efter regn dyker dom upp överallt med eller utan hus.
Den här panterfärgade snigeln äter bara ruttnande växter som tur är, för det finns gått om dom. En gång hittade Emilie en i barnvagnen under täcket hos William!

Dagens vackraste


Rododendron

Lupiner




Värdens vackraste vägkanter

fredag 11 juni 2010

Pelargon utställning






I går var vi på pelargon utställning i Enhörna.Lena Ljungquist hette hon som hade trädgårdsbutiken Wexthuset och webshop. Hon hade fått överta en genbank från en astraliensare som skulle sluta med pelargonförädling. Det var de blommorna som var dragplåstret, särskilt en gul i flera lager och en rosa i tre olika rosa lager. De hade bara ett nummer. De fick namn först när när dom hade testats och skulle säljas. Hennes mål var en gul stjärnpelargon. Jag köpte en gulaktig liten pelargon och en rosa rococo och då måste jag bara ha den bedårande ytterkrukan till den.

Blomsteräng





Våran gräsmatta är en blomsteräng. Först kommer gullvivorna sen kommer prästkragarna och sen kommer pickadoren med lien och mejar ner alltihop. Då får ungarna åka hölass uppepå skottkärran till komposten.

torsdag 10 juni 2010

Syrenernas tid




Ja nu är det snart slut på syrenernas blommning och skomakarens ledighet.

tisdag 8 juni 2010

Dagens vackraste



På sveriges nationaldag blommade gula och blå irisar.

torsdag 3 juni 2010

Veckans vackraste


Vad finns det där inne undrar Josefin. Dom ludna knopparna är ju så sköna att hålla i handen.




Dom här vallmona har jag fått av svärfar en gång i tiden, men akta dig dom sprider sig som ogräs sa han. Det är ju det som är vackert.